De sleutel tot effectieve teamcommunicatie

Effectieve teamcommunicatie. Wat is daarvoor nodig?

Wordt er in jouw team weleens slecht geluisterd? Of is er te vaak gedoe tijdens vergaderingen? Goede, handige en efficiënte teamcommunicatie komt niet alleen de resultaten ten goede, maar ook het werkplezier, de veiligheid en – durf ik te beweren – de mate van verzuim.

Een boodschap goed overbrengen lijkt vaak zo simpel, maar het kan behoorlijk ingewikkeld zijn als je rekening moet houden met allerlei expressiestijlen, voorkeuren en belangen van je collega’s. En om het nog ingewikkelder te maken, als er hiërarchie en machtsverhoudingen mee spelen.

Goede, handige, efficiënte communicatie binnen teams is noodzakelijk voor een goed resultaat. En toch is hier vaak nog veel winst te behalen.

Wat daarvoor nodig is? Beter weten wat je zelf communiceert, wat het effect hiervan is op de ander en hoe je daar zelf invloed op uitoefent.

Creëer een goed communicerend en effectief team

De afgelopen 15 jaar heb ik honderden managers, burgemeesters, wethouders, advocaten, ondernemers en leidinggevenden getraind. En wat blijkt: mensen weten vaak wel dat hun communicatie belangrijk is, maar er zijn maar weinig mensen die echt weten hoe ze dit bewust kunnen beïnvloeden.

Waarom loopt communicatie binnen een team soms stroef?

  1. Verschillen zitten in de weg: Een andere expressiestijl kan ervoor zorgen dat de inhoud naar de achtergrond verdwijnt en je vooral reageert op de vorm. 
  2. Primair reageren onder invloed van emoties: Haast, stress, prestatiedruk en emoties kunnen leiden tot snelle primaire reacties zonder ruimte voor dialoog.

Hoe creëer je een goed communicerend en effectief team?

  • Omarm verschillen: Verschillende stijlen en referentiekaders zullen er altijd zijn. Wat je kunt trainen is bewustzijn. Kennis van jezelf en een open blik op de ander.
  • Je kunt alleen jezelf veranderen: Door je eigen gedrag aan te passen, kun je indirect de reactie van de ander beïnvloeden.

Vijf tips om de teamcommunicatie te verbeteren:

  1. Luister echt en stel vragen: Luister met volle aandacht, stel je oordeel uit en vraag door.
  2. Omarm de verschillen: Wees empathisch en begripvol, en let op non-verbale signalen.
  3. Spreek je uit en geef feedback: Eerlijkheid en openheid bevorderen de communicatie.
  4. Zorg voor duidelijkheid: Heldere verwachtingen voorkomen onrust en misverstanden.
  5. Maak tijd voor elkaar: Begrip voor elkaars communicatiestijl leidt tot minder conflicten en meer werkplezier.

Nieuwsgierig naar meer tips of adviezen voor jouw team? Of benieuwd waar voor jou of je organisatie winst te behalen valt in expressie en communicatie? Ik maak graag kennis om de mogelijkheden te verkennen.

Luister de podcast via Spotify, Apple Podcast, Soundcloud of Google podcasts