Ben jij sprekend jezelf?

Hoe kun je sprekend jezelf zijn? Dat begint met het antwoord op de vragen: Wie ben je? en Waar sta je voor? In elke situatie waarin je spreekt is het belangrijk je bewust te zijn van: Is dit hoe ik wil overkomen? Is dit wie ik ben? En klopt dit met de situatie, mijn gesprekspartner(s) en mijn doel?

Ontdek de wereld van persoonlijke presentatie en communicatie

Ik vind het fascinerend hoe we naar de ene spreker zoveel makkelijker en beter luisteren dan naar de andere. Mijn liefde voor presentatie, stem en alles wat daarmee te maken heeft begon al jong toen ik als semiprofessioneel zangeres optrad. Je kunt mensen raken en bereiken, of juist niet, door jouw performance. Ik denk dat daar ook de oorsprong ligt van dit boek. Iedereen heeft de behoefte om gehoord en gezien te worden voor wie ze zijn. Het kan zelfs pijn doen als je voelt dat er niet naar je geluisterd wordt. Van situaties waarin de communicatie botst, mensen elkaar niet begrijpen, of als een spreker geen contact weet te maken met het publiek, kan ik letterlijk buikpijn krijgen. Want ik zie de potentie, de kansen en weet dat het anders kan.

Daarom ondersteun ik mensen bij het vertellen van hun verhaal, om hun kracht naar boven te halen en hen als mens en spreker écht tot hun recht te laten komen. In plaats van er zelf op te staan, geef ik nu graag het podium aan professionals die hun persoonlijke impact en leiderschap willen vergroten, zowel in communicatie voor en met groepen als in één-op-één gesprekken.

Ik koppel daarvoor vorm (hoe vertel je het) en inhoud (wat vertel je) los en neem je mee in wat het effect is van jouw eigen non-verbale communicatie. Wat laat je zien als spreker en luisteraar tijdens een vergadering, presentatie maar ook bij het koffieapparaat in een informeel gesprek.

Dit boek gaat dus niet over hoe je een goede inhoud opbouwt voor je presentatie. Een duidelijke kernboodschap en een helder doel zijn essentieel in bijna iedere situatie waarin mensen spreken. Maar de ervaring leert ook dat juist bij een heel goed verhaal en een duidelijke kernboodschap de presentatie zeer bepalend is om ervoor te zorgen dat die boodschap ook echt overkomt.

De vele praktijkvoorbeelden komen uit mijn jarenlange ervaring als trainer voor groepen en individuen. Mocht je jezelf herkennen in een van deze voorbeelden, dan berust dit waarschijnlijk niet op toeval. Ik wil je dan bedanken voor het leermoment en de ervaring.

Als dit boek eraan bijdraagt dat iemand zich beter, krachtig en meer zichzelf voelt als spreker en daardoor wél gehoord wordt, dan is mijn missie geslaagd.

Ontdek het effect!

Ben je benieuwd naar het boek en wil je meer kennis over jouw persoonlijke performance en hoe je ervoor zorgt dat jouw boodschap beter landt? Start vandaag nog met lezen, door gratis een hoofdstuk te downloaden en merk direct het effect in jouw communicatie en presentatie!

 

Ontvang een gratis hoofdstuk

Samenvatting

Je cirkel uit

Ben je sprekend jezelf, dan communiceer je altijd vanuit je tweede cirkel. Vlieg je hieruit, dan ga je steeds verder van jezelf af. Het lijkt zo makkelijk en logisch en toch gaat het vaak mis. Sommige mensen spreken 80 procent van de dag vanuit hun eerste of derde cirkel. Dit is dan een ingesleten patroon geworden, een gewoonte. Je zou makkelijk kunnen denken dat dit is hoe jij bent. Maar in werkelijkheid ben je dan bijna chronisch (te) hard aan het werk en niet of nauwelijks in contact met jezelf en je gesprekspartner(s). Dit gaat altijd ten koste van de impact die je maakt en vaak ook van de inhoudelijke boodschap.

Het gaat om bewustzijn

Het is een utopie om te denken of hopen dat je na het lezen van dit boek nooit meer je cirkel uit zult schieten. Zelfs na actieve training zul je merken dat het mechanisme niet verandert. Wat wel kan veranderen is je reactie hierop. Hoe sneller je bij jezelf herkent wanneer je vanuit je eigen cirkel communiceert en presenteert en wanneer je eruit dreigt te vliegen, hoe sneller je ook kunt kiezen om in je cirkel te blijven of er terug in te stappen.

Het gaat dus om bewustzijn: wanneer schiet je je cirkel uit en hoe kom je er weer terug in? Herken de oorzaken en je reactie. Nog even een opsomming:

Je eigen aannames en gedachten

Impostor syndrome
‘Straks val ik door de mand.’

Interne criticu
‘Ik sla weer net als altijd de plank mis.’

Sociale gewenstheid
‘Ik ga mijn hoofd niet boven het maaiveld uitsteken.’

Bescheidenheid/schaamte
‘Wie zit er nou op mij te wachten?’

Perfectionisme
‘Het kan zoveel beter.’

De reactie van de ander

Opgetrokken wenkbrauw
‘Hij vindt het vast helemaal niks.’

Frons
‘Ze geloven me niet.’

Scherpe toon
‘Zij is het niet eens met wat ik zeg.’

Rommelen in tas / kijken op telefoon
‘Ik moet sneller, het duurt te lang.’

Haast en tijdsdruk

Je hebt maar 5 minuten tot de pauze
‘Ik moet sneller praten.’

Je komt te laat op je afspraak
Hoge adem, gejaagd gevoel

De vergadering is bijna afgelopen
‘Ik moet mijn punt nog maken, wanneer kan ik  onderbreken.’

Onthoud: Je brein kan deze aannames, overtuigingen en gedachten niet controleren op waarheid. Je brein maakt namelijk geen onderscheid tussen fictie en feiten. Het gevolg van deze reacties is dat je:

  • niet meer of minder luistert naar de ander;
  • zelf minder scherp bent op de inhoud;
  • harder gaat werken om te overtuigen.

Allemaal gevolgen die de inhoud van de boodschap niet ten goede komen. Dit gebeurt ook al in heel kleine subtiele signalen en vaker dan jij in de gaten hebt. In de laatste praktijkoefening ga je aan de slag met deze gedachten.

Ruimte geven en ruimte nemen

Wat jij laat zien en uitstraalt, heeft effect op je gesprekspartner(s) en je publiek. De ander veranderen lukt niet. Maar door je eigen presentatie en non-verbale communicatie aan te passen kun je indirect wel de reactie van de ander veranderen. Met jouw presentatie kun je ruimte geven of ruimte innemen.

Stel: jouw gesprekspartner is in zijn/haar derde cirkel geschoten en neemt voor jou (te) veel ruimte in. Je hebt dan een aantal opties. Jij kunt:

  1. om ruimte vechten – Je gesprekspartner en jij zitten beiden in de derde cirkel.
  2. je terugtrekken – Je schiet in de eerste cirkel en je gesprekspartner blijft waarschijnlijk doen wat hij of zij deed.
  3. in je tweede cirkel blijven – Je blijft stevig en ontspannen staan. De kans is groot dat je hiermee op een natuurlijke manier ruimte krijgt. Dit zal niet altijd meteen gebeuren en in sommige situaties is het nodig vanuit deze positie te benoemen dat je bijvoorbeeld iets wilt inbrengen.

Je cirkel in

Vaak heb je een aantal triggers die ervoor zorgen dat je jouw tweede cirkel uit schiet. Als er een patroon is en steeds dezelfde situaties je uit je cirkel brengen, dan is het interessant de oorzaak te onderzoeken. Als je eenmaal herkent wanneer je je cirkel uit gevlogen bent, kun je er ook voor kiezen weer terug te gaan.

Lees in het boek verder hoe je dat doet.

Wie is Josanne?

Veelgestelde vragen

€ 24,95 excl btw

Je kan het boek direct te bestellen via de button ‘Boek direct bestellen’ bovenin de pagina. Het is ook mogelijk om vooraf een gratis hoofdstuk te downloaden.

Het boek is voor iedereen die wil groeien in zijn/haar/hen persoonlijke communicatie en presentatie. Voor iedereen die zijn communicatie kracht wil ontdekken, meer impact wil maken, meer verbinding zoekt, conflicten wil vermijden, maar zich wel wil uitspreken. Voor iedereen die een top presentatie wil geven, die binnenkomt en een gesprek wil voeren waarin gelijkwaardigheid, contact en inhoud de boventoon voert.