Roeptoeteren in 2023

Verbeter jouw zelfexpressie en Effectieve Communicatie

Meedoen is erbij horen en buiten de groep vallen is dodelijk!

Het is het begin van het nieuwe jaar en ik zie, lees en hoor massaal terugblikken en vooruitblikken. Dus ik doe graag mee om er bij te horen. Meedoen is erbij horen en buiten de groep vallen kan vanuit onze natuur zelfs dodelijk zijn. Dit is precies de reden waarom veel mensen zich aanpassen, niet op willen vallen en zich niet uitspreken. Of juist gaan ‘roeptoeteren’, zendingsdrang krijgen en zichzelf opblazen.

In beide gevallen ben je heel hard aan werk, niet in contact met jezelf en niet met de ander en vooral niet ‘sprekend jezelf’. Het effect: je boodschap landt niet of nauwelijks en je wordt niet gehoord en gezien.

Mijn wens voor iedereen voor 2023:

  • Betere gesprekken
  • Luisteren en gehoord worden
  • Verbinding

Als je je te veel aanpast of juist te hard roept is je overlevingsmechanisme in je brein actief. Het is dan onmogelijk om het scherp over de inhoud te hebben en er schuilt een groot risico in dat de nuance mist. Dat is simpelweg biologisch echt een stuk lastiger.

Het begint allemaal bij het ontdekken wat je (non-verbaal)communiceert en het bewustzijn van je lichaam en de signalen die je afgeeft!

Voelen wanneer je kaak verstrakt, je billen knijpen, je handen verkrampen.

Voelen wanneer je adem uit de bocht vliegt, je stem omhoog gaat en je tempo versnelt.

Voelen wanneer je uit contact gaat met jezelf en daarmee automatisch ook uit contact gaat met je gesprekspartner(s).

Kortom voelen; dat is best lastig en klinkt voor veel mensen ook zweverig. Op de werkvloer is toch vaak vooral plek voor cognitie, voor denken.

Denken is goed en cruciaal, maar onbewuste processen zoals aannames, stress, haast, zenuwen, erbij willen horen, het goed willen doen, zitten het denken in de weg.

Dus door je hier bewust van te zijn en door te voelen, kan je ook beter denken. Lichaamsbewustzijn en zelfkennis vergroten je cognitieve vermogens. Nou, misschien vergroot het niet je cognitieve vermogens, maar het zorgt er wel voor dat je denken niet vertroebelt en de nuance blijft bestaan. Of op zijn minst ben je bewust als dit even niet lukt en je dus beter even je mond kan houden.

Is dit zweverig of vaag? Nee juist super concreet en gewoon biologie.

Is dit trainbaar? Ja gelukkig wel. Lichaamsbewustzijn en (non-verbale) communicatie-vaardigheden zijn super trainbaar. Hiermee vergroot je het niveau van spreken in het openbaar, het geven van een presentatie, maar ook van één op één gesprekken of vergaderingen. En dan hoef je niet iets te doen wat niet bij je past. Je hoeft geen rol te spelen. Je hoeft niet ineens heel extravert te  ‘doen’ als dat niet is wie jij bent. Je hoeft ook niet ineens heel teruggetrokken te worden terwijl je eigenlijk heel graag veel ruimte inneemt.

Wij hebben in 2023 drie mooie waardevolle trainingen om aan de slag te gaan met je vaardigheden en te zorgen dat je je doelen behaald en groeit in je communicatie en presentatie.

  • BASIS –  groeistart
  • TOP     – groeiversneller
  • VIP      –  groeispurt

Lees verder voor meer informatie over deze trainingen. Je kan alles vinden op www.sprekendjezelfzijn.nl. Vrijblijvend kennismaken is uiteraard altijd een optie. Neem contact op voor de start mogelijkheid van de verschillende trainingen.